ابعاد و مشخصات یونولیت سقفی استاندارد
در ویدئو زیر نکات مهمی را در مورد مشخصات یونولیت سقفی استاندارد بیان کرده ایم.
ابعاد یونولیت های سقفی
66cm*25cm*1m و 50cm*25cm*2m از پرکاربردترین ابعاد یونولیت های سقفی هستند که در ادامه بیشتر توضیح می دهیم.
برای انتخاب ابعاد یونولیت سقفی به نقشه های سازه مراجعه کنید. ضخامت یونولیت انتخابی باید 5 سانتیمتر از ضخامت سقف کمتر اختیار شود. از آنجایی که در اغلب موارد ضخامت سقف تیرچه بلوک و تیرچه کرومیت 30 سانتیمتر است بنابراین باید از یونولیت هایی با ضخامت 25 سانتیمتر استفاده کنیم. توجه کنید که استفاده از یونولیت 20 سانتی استاندارد نیست به این دلیل که مصرف بتن و همچنین خطر شکستگی یونولیت در حین بتن ریزی را افزایش می دهد.
معمولا یونولیت های سقفی در عرضهای 66 و 50 سانتیمتری تولید میشوند که برای اینکه بدانید از کدامیک استفاده کنید باید به نقشه های سازه مراجعه کنید. معمولا طراحان سازه فاصله مرکز به مرکز تیرچه های بتنی را 60 سانتیمتر میدهند که در این حالت شما باید از یونولیتی با عرض 50 سانتیمتر استفاده کنید. همچنین چون در سقف کرومیت معمولا فاصله آکس به آکس تیرچه ها 75 سانتیمتر است، بنابراین از یونولیت های سقفی به عرض 66 سانتیمتر استفاده می کنیم.

معمولا در تولید یونولیت های سقفی استاندارد لبه های آن پخ 5*5 داده میشود. به این دلیل که بتن راحت تر در تیرچه جا بگیرد.
ابعاد یونولیت سقفی تیرچه بلوک
همانطور که گفتیم برای این مورد باید به نقشه های سازه مراجعه کنید. معمولا در اجرای سقف تیرچه بلوک با تیرچه بتنی باید از یونولیت سقفی با ابعاد 50cm*25cm*2m استفاده کنیم.

ابعاد یونولیت سقفی کرومیت
همانطور که گفتیم این مورد نیز بستگی به نقشه های سازه دارد. معمولا در سقف تیرچه های فلزی یا تیرچه کرومیت باید از یونولیت سقفی با ابعاد 66cm*25cm*1m استفاده کنیم.

واضح است که هرچه یونولیت عریض تری انتخاب شود تعداد تیرچه مصرفی کمتر میشود. متاسفانه می بینیم با اینکه طراح سازه فاصله آکس به آکس تیرچه ها را 60 سانتیمتر درنظر گرفته ولی در اجرا چون از یونولیت با عرض 66 سانتیمتر استفاده شده بنابراین فاصله آکس به آکس تیرچه ها به حدود 75 سانتیمتر رسیده است. این مورد اصلا قابل قبول نیست و باعث ضعف در سقف خواهد شد.
از آنجایی که خطر شکست بلوک های کوچک وجود دارد آیین نامه خواسته از بلوک های کمتر از 30 سانتیمتر طول استفاده نشود. بنابراین در این شرایط بهتر است تعدادی بلوک سفالی نیز داشته باشیم.
استانداردهای یونولیت سقفی
کندسوز بودن یونولیت
یک یونولیت سقفی استاندارد باید خود خاموش شونده و کندسوز باشد، در غیر این صورت در زمان آتش سوزی باعث گسترش حریق خواهند شد. بنابراین در زمان خرید باید این مورد را با روشن کردن شعله زیر یونولیت کنترل کنیم.
به ناظرین ساختمان توصیه می کنیم که اگر بعد از اجرای سقف متوجه شدید که یونولیت های سقفی آتش زا است یا کندسوز نیست دستور دهید تا آنها را به کمک شعله آتش، حذف کنند. لازم به ذکر است، کپسول آتش نشانی نیز به همراه داشته باشید.
آیا گچ کاری روی یونولیت مجاز است؟
خیر، طبق نشریه ۵۴۳ گچکاری مستقیم بر روی یونولیت قابل قبول نیست. اما به دلیل این که تاسیسات از زیر سقف عبور کرده و مجبوریم سقف کاذب اجرا کنیم بنابراین با این مورد روبرو نمی شویم. اگر هم بخواهیم سقف کاذب اجرا نکنیم و روی سقف مستقیما گچکاری کنیم باید روی یونولیت میلگرد و توری کشیده تا گچ در تماس مستقیم با یونولیت نباشد.
الزامات انبار کردن یونولیت سقفی
توجه کنید که یونولیت بعد از تولید باید مدتی انبار شود و بعد به محل پروژه انتقال یابد. به این دلیل که گازهای نامساعد تولید کرده و این گازها سرطان زا بوده و همچنین میتوانند باعث انفجار شوند.
طبق نشریه 543 حداکثر میتوان ۶۰ مترمکعب یونولیت را در یک مکان دپو کرد. بنابراین اگر حجم بالایی یونولیت داشته باشیم باید آنها را به چند قسمت تقسیم کرده و فاصله بین هر دو قسمت دپو حداقل 20 متر باشد.
محل انبار یونولیت باید به دور از مواد قابل اشتعال یا جرقه باشد. همچنین از تابلو عدم استعمال سیگار و کپسول آتش نشانی در محل انبار یونولیت استفاده کنید.
یکی از دوستانم تعریف میکرد که در کارگاهی جوشکار در حال کار بوده و جرقه های حاصل از جوشکاری بر روی یونولیت ها میریخته و همین مورد باعث آتش گرفتن یونولیت ها شده است. بنابراین به محل انبار یونولیت در کارگاه ساختمانی نیز باید توجه کرد.
ترجیحا روی سقف در حال کار، برشکاری یونولیت انجام نشود. چون خرده یونولیت ها به داخل قالب ها ریخته و جمع کردن آنها پرزحمت است.
تراکم یا دانسیته یونولیت سقفی
نشریه 543 مقدار دقیقی را به عنوان حداقل دانسیته یونولیت مشخص نکرده است ولی به عنوان یک راهنمای کلی انتظار بیان کرده است که در صورت تولید مناسب، یونولیت های سقفی با عرض 50 و ارتفاع 25 سانتیمتر با دانسیته حدود 13-14 کیلوگرم بر مترمکعب مقاومت مورد نظر کسب شود. ضمنا با فرض شرایط یکسان از نظر مواد اولیه، فرآیند تولید و ضخامت بلوک، هرچه که عرض بلوک افزایش یافته یا ارتفاع آن کاهش یابد، به چگالی یا تراکم بیشتری برای کسب مقاومت لازم نیاز خواهد بود.
بنابراین طبق خواسته نشریه 543 یونولیت های با ابعاد 50cm*25cm*2m باید حداقل دانسیته 13-14 کیلوگرم بر مترمکعب داشته باشند.
در مورد یونولیت های با ابعاد 66cm*25cm*1m باید از دانسیته بالاتری استفاده کنیم ولی مقدار دقیق آن را آیین نامه مشخص نکرده است. اما از انجایی که گفته چگالی یا تراکم از 13-14 بیشتر باشد بنابراین ما عدد 15 را به عنوان حداقل دانسیته یا تراکم یونولیت سقفی استاندارد با ابعاد 66cm*25cm*1m درنظر می گیریم.

وزن استاندارد یونولیت سقفی
اگر طبق مطالب گفته شده حداقل دانسیته یونولیت را 13 فرض کنیم با ضرب حجم یک عدد یونولیت سقفی ( مترمکعب 0.25 = 0.25*0.5*2) در عدد 13 حداقل وزن یونولیت استاندارد 3.25 کیلوگرم به دست می آید. اگر حداقل چگالی یونولیت با ابعاد 25*66*100 سانتیمتر را 15 فرض کنیم، وزن آن حداقل 2.5 کیلوگرم می باشد. جدول زیر خلاصه این موارد را نشان می دهد.
وزن (کیلوکرم) | حداقل دانسیته (کیلوگرم بر مترمکعب) | ابعاد یونولیت |
3.25 کیلوگرم | 13 | 50cm*25cm*2m |
2.5 کیلوگرم | 15 | 66cm*25cm*1m |

دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.