تراکم ساختمانی

همه چیز در مورد تراکم ساختمانی

4.7
(27)

بحث تراکم ساختمانی در حوزه ساخت و ساز و شهرسازی ، بسیار مهم و کاربردی است. می پرسید چرا؟

قطعا تا بحال برای شما پیش آمده که زمانی که به دنبال خانه ای برای زندگی می گردید سعی می کنید در محله ها ، کوچه ها و محیط های خیلی شلوغ به دنبال خانه نباشید و علت دقیقا به همین بحث تراکم ساختمانی برمیگردد. زمانی که شما در کوچه ای شلوغ با بیش از حد مجاز تراکم ساختمانی، ساکن باشید قطعا در ساعات پر رفت و آمد، با حجم انبوهی از ترافیک و ماشین، رو به رو خواهید بود.

تراکم ساخت چیست؟

تراکم ساختمانی در حوزه شهرسازی، ملاک و مقیاسی برای اندازه گیری می باشد که نقشی اساسی در تصمیم گیری های مربوط به ساخت و ساز دارد.

اگر بخواهیم به طور خیلی ساده و روشن در مورد تعریف تراکم ساختمانی صحبت کنیم، می توان گفت که در واقع تراکم، یعنی، مجموع مساحت کل زیربنای طبقات یک ساختمان بدون در نظر گرفتن زیرزمین و پارکینگ.

با انجام محاسبات و فرمول های مربوط به تراکم ساختمانی شما به یک عدد می رسید این عدد به شما می گوید که شما در چند درصد از زمین خود، اجازه ساخت و ساز خواهید داشت.

مجوزی که شهرداری برای ساخت و ساز، به شما می دهد بر مبنای معیارهای مختلفی از جمله، طرح های تفصیلی، شرایط شهری و جمعیت ساکن در آن تراکم های ساختمانی، خواهد بود.

با استفاده از فرمول های تراکم شهری، شهرداری می تواند بر روی تعداد ساختمان ها و طبقات در هر محدوده و منطقه کنترل داشته باشد تا جمعیت ساکن در آن منطقه قابل پیش‌بینی قرار بگیرد.

شهرداری حتی بر روی تعداد طبقات هر ساختمان و متراژ نیز نظارت داشته و در صورتی که کسی بر خلاف قانون، تعداد طبقات بیشتری بسازد و یا به هر نحوی از قانون سرپیچی شود، این مسئله، یک تخلف ساختمانی به شمار می رود. بنابراین باید به قوانین تراکم شهرداری توجه داشته باشیم.

تراکم ساخت در مشهد

قبل تر منظور از تراکم ساخت در مشهد این بود:

  • تراکم کم = ۲ طبقه روی پیلوت
  • تراکم متوسط = ۳ طبقه روی پیلوت
  • تراکم زیاد = ۴ طبقه روی پیلوت

ولی در حال حاضر فقط ملاک تراکم نیست. بلکه طرح تفضیلی بر آن اولویت دارد. یا مثلا در یک زمین ۱۰۰ متری با تراکم زیاد نمیتوان ۴ طبقه روی پیلوت ساخت. به این دلیل که ۴ پارکینگ در آن نمیتوان تامین کرد.

بنابراین هر ملک یا زمین ضوابط خودش دارد برای اطلاع از ضوابط شهرداری در مورد ملک خودتان به مطلب استعلام ضوابط ساخت و ساز شهرداری مشهد مراجعه کنید.

قیمت خرید تراکم در مشهد

بسیاری از همشهریان عزیز به دنبال قیمت خرید تراکم در مشهد هستند ولی باید بدانید که شهرداری در حال حاضر تراکم یا سقف اضافه نمیفروشد.

انواع تراکم ساختمانی

تراکم ساختمانی بر اساس شاخص های مختلفی ارزیابی و کنترل می شود که در ادامه به هر یک از آن ها خواهیم پرداخت.

سطح اشغال

سطح اشغال، در واقع ضریبی است که تعیین می کند که شما قادر خواهید بود که چند درصد از مساحت زمین خود را ساخت و ساز نمایید. به عبارتی دیگر، این ضریب نسبت مساحت مجاز ساخت و ساز را به کل زمین، برای شما تعیین می کند. در نظر داشته باشید که در مفهوم عبارت “تراکم ساختمان” ، یعنی همان سطح زیربنا مد نظر می باشد.

سطح زیربنا

یکی دیگر از معیار های کنترل تراکم شهری و جمعیت، بحث ضریب سطح زیربنا یا همان تراکم ساختمانی می باشد.

همانطور که پیش تر هم گفتیم، اصولا شهرداری برای هر منطقه، یک تراکم ساختمانی مجاز تعریف می کند و شما می توانید به میزان درصد تعیین شده از مساحت کل زمین مذکور برای ساختمان خود زیربنا در نظر بگیرید.

تعداد طبقات مجاز

این هم یکی دیگر از معیار ها برای کنترل تراکم شهری می باشد که در واقع از بد‌ چهره شدن ظاهر شهر توسط انبوه برج ها و ساختمان های مرتفع جلوگیری می کند.

تراکم واحد مسکونی در سطح

آخرین معیاری که در این مقاله برای کنترل تراکم شهری توضیح می دهیم معیار تراکم واحد مسکونی می باشد. در واقع این معیار باعث کنترل تعداد واحد های مسکونی، تجاری، خدماتی و …می باشد.

به طور کلی می توان گفت که این شاخص و معیار از سه معیار گفته شده در بالا قدری مهم تر و دارای اهمیت بیشتری است اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که معیار های گفته شده همه در کنار یکدیگر می توانند برای کنترل تراکم شهری کمک کننده باشند اما هر کدام به تنهایی، تاثیر قابل توجهی در این زمینه نخواهند داشت.

با مشاهده ویدئو زیر در سایت کارکشته با این موضوع، بیشتر آشنا خواهید شد.

تراکم مازاد و طبقه اضافه

با توجه به معیار و ملاک هایی که پیش از این به آن ها پرداختیم حال به این بحث بپردازیم که اگر کسی قصد داشتن طبقات و تراکم مازاد برای ساخت و ساز داشته باشد باید چه کرد؟

اگر قصد این کار را دارید باید بر اساس ضوابط و مقررات، مازاد تراکم را تا رسیدن به ارتفاع مجاز در ساختمان ها، خریداری نمایید که نرخ این تراکم مازاد در شهرداری بر اساس متر مربع می باشد.

در رابطه با قیمت و نرخ مربوط به تعرفه های فروش تراکم مازاد، در مطلب دیگری تحت عنوان محاسبه هزینه عوارض پروانه ساختمانی صحبت کرده ایم.

ضمنا قیمت ها از سوی شورای اسلامی تعیین می شود و شهرداری ملزم به اجرای این تعرفه ها می باشد.

اما به یاد داشته باشید که برای تعیین قیمت و هزینه های پیشروی ساختمان و تراکم مازاد باید به قوانین و ضوابط شهرداری توجه نموده و درصورت توافق ممکن است که به کسب رضایت از همسایگان نیز احتیاج داشته باشید.

پیشنهاد می کنیم اگر قصد ساخت طبقه یا تراکم مازاد را دارید حتما پیش از انجام کار، مجوز مربوط را از شهرداری کسب کنید چرا که اگر پس از انجام کار برای دریافت پایان کار اقدام کنید هزینه های بیشتری را متقبل خواهید شد.

حتما ویدئو زیر را ببینید تا به صورت جزئی تری شما را با بحث فرمول ها و محاسبات مربوط به طبقات مازاد، آشنا کنیم.

فرمول تراکم ساختمانی

برای محاسبه تراکم ساختمانی از یک فرمول ساده استفاده می شود. به این صورت :

100 * ( مساحت زمین ÷ مساحت کل زیربنا ساختمان )

در نظر داشته باشید که آنچه که در این فرمول به عنوان مساحت قرار می دهید باید دقیقا مطابق با عدد قید شده در سند مالکیت باشد و در غیر این صورت اگر مساحت واقعی و موجود در محل از عدد قید شده در سند، کمتر باشد، تراکم ساختمانی بر مبنای مساحت واقعی و موجود، محاسبه می شود.

امتیاز عقب نشینی ساختمان

معمولا هرچند سال یکبار، شهرداری، تصمیم بر عریض نمودن معابر و خیابان ها را می کند بنابراین در این حالت بخشی یا کل زمین و یا ملک شما ممکن است که شامل عقب نشینی گردد. در این زمان سه حالت برای ملک شما محتمل خواهد بود:

  1. اندازه عقب نشینی بیش از حد بوده و شهرداری به شما اجازه و پروانه ساخت ندهد و در ازای آن مبلغی به شما پرداخت می شود.
  2. حالت اول پیش می آید اما شهرداری برای شما زمینی در بخش دیگری از شهر در نظر خواهد گرفت.
  3. بخش اندکی از زمین یا ملک شما، شامل عقب نشینی می گردد و شهرداری به شما تراکم مازاد به ازای این عقب نشینی خواهد داد.

تراکم به ازای عقب نشینی

در مورد سوم ( تراکم به ازای عقب نشینی )، میزان تراکمی که شهرداری به شما اختصاص می دهد بر مبنای معیاری به نام ” حوزه درآمدی ” محاسبه می شود. اما این معیار چیست؟

حوزه های درآمدی شهرداری مشهد

بر اساس ضوابط شهرداری مربوط به هر شهر ممکن است آن ناحیه از نظر حوزه در آمدی به بخش های مختلفی تقسیم بندی گردد. به عنوان مثال، حوزه درآمدی شهر مشهد به 5 بخش تقسیم بندی می شود که در بخش هایی با حوزه درآمدی ضعیف تر، اگر ملکی نیاز به عقب نشینی داشته باشد تراکم بیشتری نسبت به حوزه های درآمدی قوی تر به آن اختصاص داده می شود.

این تقسیم بندی در شهر مشهد به شکل زیر است:

تقسیم بندی حوزه درآمدی شهرداری شهر مشهددرصد افزایش تراکم
حوزه های 1 و 2 و 33%
حوزه های 4 و 55%

نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که ممکن است سالانه حوزه درآمدی هر منطقه با سال گذشته متفاوت گردد که این موضوع، به افزایش یا کاهش دسترسی ها و امکانات منطقه مرتبط خواهد بود.

در ویدئو زیر در زمینه تراکم به ازای عقب نشینی و حوزه های درآمدی شهر ها، با ارائه مثال ها و توضیحاتی، به ادامه بحث خواهیم پرداخت.

نقشه تراکم ساختمانی مشهد

برای اطلاع از تراکم و سطح اشغال ملک خود و همچنین تعداد طبقات قابل ساخت در مشهد کافیست به سایت شهرداری مشهد مراجعه کنید و طبق فیلم آموزشی زیر، به راحتی، اطلاعات لازم را در رابطه با ملک خود کسب کنید. در فیلم زیر خواهید دید که چطور میتوانید با وارد کردن کدنوسازی یا از روی نقشه هوایی شهرداری مشهد تراکم ملک خود را پیدا کنید.

مهندس علی زارع
مهندس علی زارع

این مطلب چقدر مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.7 / 5. تعداد آرا 27

به این مطلب امتیاز دهید.

55 پاسخ
  1. بهنام
    بهنام گفته:

    سلام آقای مهندس یه زمین دارم حاشیه ۷ متری هست الان ۶.۹۴ متر هست همسایه اومده تو زمین ما این تکلیفش چی میشه جریمه داره یا نه چیکار باید کرد

    پاسخ
  2. محمد
    محمد گفته:

    سلام تراکم ساختمان یک بار محاسبه شده پرداخت کردم بعد گذشت یک سال که رفتم برای پایان کار دوباره تراکم محاسبه میکنن

    پاسخ
  3. عدالت فضلی
    عدالت فضلی گفته:

    با سلام در زمین قولنامه ای یا سند عقب نشینی شده در دهیاری یا شهرداری با جواز ۶۰ درصد قبل از اصلاحی ، باز هم بابت عقب نشینی و قدرالسهم امتیاز از قبیل تخفیف در هزینه جواز تعلق می گیرد یا نه، اصلا جواز قبل اصلاحی یا بعد از اصلاحی صادر میشه ؟ با تشکر
    ۰۹۱۲۳۰۶۱۵۳۳

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام
      جوازی که صادر میکنن براتون با درنظر گرفتن عقب نشینی است و مقداری که از زمینتون کم میشه باید معادلش بهتون تراکم بدن یا از هزینه جواز کم کنن

      پاسخ
  4. ناشناس
    ناشناس گفته:

    سلام‌آقای مهندس آپارتمانهای که خلاف شهرداری بدون مجوز ساخته شد وارونه نداره که قلع داره تکلیف چه میشه

    پاسخ
  5. علی ایرانی
    علی ایرانی گفته:

    سلام من یک زمین دارم 180متر که 35متر عقب نشینی داره با توجه به تراکم 60درصد.زیر بنای هر طبقه من بر اساس 60درصد 180لحاظ میشه یا بر اساس 60درصد 145متر؟؟؟؟

    پاسخ
  6. مرتضی
    مرتضی گفته:

    سلام ما یک زمین ۲۰۰ متری با تراکم متوسط در منطقه ۹ داریم و میخوایم ۶ سقف یعنی ۵طبقه بالای پیلوت بگیریم ایا در حال حاضر شدنیه؟؟یا باید منتظر بمانیم

    پاسخ
  7. مهران اسکندری
    مهران اسکندری گفته:

    سلام صبح بخیر
    در زمین های شیب دار یا مسکونی که زیر خط صفر ساختمان باشد جز تراکم محاسبه میشود
    یعنی سه طبقه زیرزمین که دو طبقه آن پارکینگ میباشد و یک طبقه مسکونی
    آیا این مسکونی نیز جز تراکم محاسبه میشود
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام دقیق اطلاع ندارم متاسفانه
      تا جایی که من میدونم پارکینگ و پیلوت جزء تراکم محسوب نمیشه اگر مسکونی باشه حساب میشه البته مسکونی تو زیرزمین بعید میدونم قبول کنن

      پاسخ
  8. مصطفی
    مصطفی گفته:

    سلام من یک ملک در شهید صادقی۱۹ مشهد دارم کدذنوسازی رو که میزنم ببینم تراکم منزلم چطور هست میزنه منطقه باز تفریحی هست..یعنی چی؟؟

    پاسخ
  9. هاشم
    هاشم گفته:

    سلام خدمت شما من یک ملک دوسال پیش خریدم کلنگی که سر عقب هست و ۹۰متر کل زمین هست وقتی خریدم توی مایان کارش نوشتن ۷۶متر بنا سقف چوبی من بعد خریدن این ملک رو خراب کردم واز نو ساختم و الان ۸۰ متر بنا داره الان تصمیم به فروش گرفتم میخواستم بدونم الان هزینه شهرداری چقدر هست و چون بودن مجوز این کار رو کردم الان باید چیکار کنم

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام
      متاسفانه اطلاع ندارم باید از شهرداری منطقه خودتون بپرسین
      هزینه شهرداری مشهد ما داخل سایت مطلب گذاشتیم درموردش

      پاسخ
  10. حمید+رضا+صفاریان‌
    حمید+رضا+صفاریان‌ گفته:

    سلام آقای مهندس
    می خواستم بدانم طرح تفصیلی جدید ابلاغ شده یا خیر ؟ اگر ابلاغ شده چطور می شود به آن دسترسی داشت؟
    مثلا تراکم خیابان سناباد مشهد در طرح جدید چقدر است؟
    ممنون از پاسخگویی شما

    پاسخ
  11. هادی
    هادی گفته:

    با سلام و احترام
    بنده یک ملک ویلایی شمالی به مساحت 212 متر مربع دارم و قصد تخریب و احداث آپارتمان دارم.
    مساحت مجاز در منطقه ی ما برای ساخت و ساز 60% به اضافه ی 2 متر هست.
    حالا با مرا جعه به شهرداری متوجه شدم که باید 4 متر عقب نشینی کنم.
    تو بعضی سایت ها خوندم که این 4 متر چیزی از تراکم، مساحت و تعداد طبقات کم نمیکنه و تنها 4 متر از طول حیاط کم میشه؟
    آیا این مسئله درسته؟

    پاسخ
  12. Tima
    Tima گفته:

    سلام وقت بخیر
    من دستور نقشه ۵۰درصد دارم در ۴طبقه روی پیلوت اما میخام ۶۰ درصد پروانه بگیرم سوال من اینه که اگر پارکینگ داخل زیرزمین تامین بشه و همکف رو واحد مسکونی دربیارم آیا در این صورت همکف جز تراکم حساب میشه؟

    پاسخ
  13. حمید رضا صفاریان‌
    حمید رضا صفاریان‌ گفته:

    سلام مجدد
    آقای مهندس قانون درآمد پایدار شهرداریرها که اول تیرماه ابلاغ شده و از ۲۷ مرداد اجرایی شده و شهرداری ها به هیچوجه مجاز به فروش،تراکم جز از طریق کمیسیون ماده ۵ نیستند و این کار جرم تلقی می شود . این ابلاغ در ۱۷ ماده است که ماده ۱۷ عینا در زیر می آید

    ماده ۱۷- شهرداری ها برای صدور پروانه ساختمانی موظف به رعایت طرح تفصیلی شهرها بوده و فروش تراکم و نیز تغییر کاربری اراضی بر خلاف طرح تفصیلی فقط با تصویب در کمیسیون ماده (۵) قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مصوب ۱۳۵۱/۱۲/۲۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی مجاز است. متخلفان از مفاد این ماده مشمول مجازات تعزیری درجه هفت موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی بجز حبس و شلاق می شوند.
    در این مورد اگر امکان دارد توضیح دهید .
    ممنون

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام
      همانطور که در این بند اشاره شده فروش تراکم مازاد باید از طریق کمیسیون ماده ۵ انجام بشه
      در واقع قدرت شهردار و شهرداری مناطق کم کرده تا جلوی تصمیمات شخصی و نفوذ برخی از افراد بگیرن
      این ب این معنی نیست که تراکم مازاد فروخته نمیشه

      پاسخ
  14. حمید رضا صفاریان‌
    حمید رضا صفاریان‌ گفته:

    سلام آقای مهندس
    ممنون از راهنمایی های شما .
    ممکن است در مورد ممنوعیت فروش تراکم که از آخر مرداد اعمال می،شود توضیح بفرمایید .
    یعنی مثلا زمینی با تراکم‌متوسط فقط ۳ طبقه بالای همکف می دهند ؟ یا بیشتر می دهند و هزینه بیشتری می گیرند ؟
    اگر تراکم‌ندهند با این قیمتها آیا ساخت و ساز به خصوص در تراکم کم و متوسط توجیه دارد ؟
    ممنون از شما

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام
      در مورد ممنوعیت فروش تراکم شاید در مورد منطقه ای خاص همچین تصمیمی گرفته شده که احتمالا هدف این است تا سازندگان را تشویق کنند در مناطق دیگری سرمایه گذاری کنند تا باعث ایجاد تعادل در شهر و پیشرفت مناطق دیگر شوند.
      تراکم متوسط ۳ طبقه بالای پیلوت را دارد و تا ۶ طبقه بالای پیلوت جا دارد که از شهرداری بخرید که البته بستگی ب شهرداری همان منطقه دارد که چند سقف اضافه بفروشد
      قیمت سقفهایی که مازاد بر تراکم از شهرداری میخرید چندین برابر تراکم مصوب است. شهرداری هم چون منبع اصلی درآمد آنها همین فروش تراکم است بعید میدانم نخواهند تراکم بفروشند.
      در کل با توجه به هزینه های امروزه معمولا در بیشتر مناطق مشهد ساخت کمتر از ۵ طبقه بالای پیلوت توجیه ندارد.

      پاسخ
  15. Amir
    Amir گفته:

    با سلام .سایت شهرداری مشهد تغیییر کرده و این امکان رو پیدا نمیکنم اگه امکان داره لینک این قسمت تراکم رو ارسال کنید ممنون

    پاسخ
  16. سامان
    سامان گفته:

    سلام مهندس. ممنون بابت به اشتراک‌گذاری اطلاعات، دانش و تجربت تو این سایت. مستند ساخت و ساز رو دنبال کردم و خیلی جذاب بود. ممنون می‌شم ادامش رو بزاری. در مورد بحث تراکم هم یه سوال دارم. تفاوت تراکم مصوب و تراکم مجاز چیه؟ و اینکه در برخی مناطق مثل منطقه الهیه تراکم مصوب 45 درصد هست که خیلی کمه. آیا اطلاعات سایت شهرداری قابل استناده؟ با این حساب ساخت و ساز تو الهیه چه توجیه اقتصادی داره؟ ممنون می‌شم راهنمایی کنی.

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام ممنون از لطف شما
      تراکم مصوب قانونی است تراکم مجاز مقدار مازادی است که شهرداری میفروشد و قیمت آن چندین برابر است.
      ۴۵ درصد همان مقدار مصوب است که هزینه عوارضش چیزی نمیشه شهرداری ها برای کسب درآمد مقدار مصوب را کم درنظر میگیرند تا بتوانند مبلغ بیشتری را دریافت کنند.
      در مورد توجیه ساخت باید در مورد زمین بخصوصی نظر داد به طور کلی نمیتوان اظهارنظر کرد.

      پاسخ
  17. محمد
    محمد گفته:

    سلام و خداقوت و ممنون از مطالب مفیدتون
    با توجه به این موضوع تراکم که مطرح کردین، یک سوال داشتم
    من خونه ای رو در مرحله ساخت در منطقه عدل خمینی خیابان ثامن خریدم که توی قولنامه در قسمت توضیحات واحد نوشته شده “منطقه تراکم متوسط”
    از طرفی فروشنده که همون سازنده بود، بصورت شفاهی به من گفت ساختمون 6 واحدی هست اما الان 1 و نیم طبقه علاوه بر اون 6 طبقه ساخته
    میخواستم بدونم حتی با درنظر گرفتن اینکه رفته مجوز برای اون 1 و نیم طبقه گرفته، من میتونم مدعی باشم که براساس تراکم متوسط اعلام شده، خارج از عرف بوده و مطالبه خسارت کنم یا نه چون عملا ساختمون شلوغ و سازه سنگین تر شده و قدرالسهم من از عرصه هم کمتر شده.
    سپاسگزارم

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام وقت بخیر
      خیر چون مالک کاملا قانونی عمل کرده و پروانه توسط شهرداری صادر شده نمیتوان از مالک طلب خسارت کرد. اینکه مالک به شما شفاهی گفته ۶ طبقه کارساز نیست مگر اینکه در قولنامه ذکر میشد که این ساختمان کلا چند واحد است و مالک حق افزایش طبقات را ندارد.
      از نظر شلوغی ساختمان و خارج عرف بودن اگر فکر میکنین حقوق شما ضایع شده باید از شهرداری منطقه (البته با مشورت از وکیل) شکایت کنید. البته همین الان هم برای تراکم کم شهرداری مجوز ۷ سقف بعضا صادر میکنه و ساختمان پایان کار میگیره.
      در مورد سنگینی سازه اگر ساختمان طبق نقشه طراحی شده باشه و مهندسین طراح و ناظر این ساختمان تایید کرده باشند نیز نمیتوان بحث سنگینی سازه را مطرح کرد. مگر اینکه مالک بدون تایید مهندسین ۱.۵ طبقه اضافه ساخته باشه…
      باید با وکیل در مورد این موضوع صحبت کنید یا کارشناس رسمی دادگستری در رشته ساختمان

      پاسخ
  18. محمد
    محمد گفته:

    سلام وقت بخیر . در پایانکار قدیمی منزل ما قبلا نوع تراکم (( کم )) ثبت شده بود ولی الان در طرح تفصیلی جنوب غرب مشهد (( تراکم زیاد گونه دو )) ثبت شده است . تراکم منزل ما تغییر کرده و چند سقف مجاز به ساخت هستیم و چند سقف رو میشه تراکم خرید ؟ متشکرم
    آدرس منزل . بلوار وکیل آباد . دانش آموز

    پاسخ
  19. قلی نژاد
    قلی نژاد گفته:

    ساختمانی ۴طبقه با موقعیت عرصه دو بر به صورت صد در صد احداث بنا کرده میزان عقب نشینی ان به چه صورته؟
    شمالا ده متر به معبر ۱۱متری
    شرقا و غربا به پلاک ثبتی
    جنوبا ده متر به معبر ۶متری

    هر چی اینترنت سرچ کردم جوابی برای سوالم پیدا نمیکنم ممنون میشم راهنماییم کنید!

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *