بتن ریزی در هوای سرد
حداقل دمای بتن ریزی
طبق مبحث نهم اگر بیش از 3 روز متوالی، دما هوای کمتر از 5 درجه باشد، هوا سرد بوده و اگر بیش از نیمی از روز دمای محیط بالای 10 درجه باشد، هوای سرد تلقی نمی شود.
در کل بهتر است در هوای سرد زمستان بتن ریزی انجام نداده و صبر کنیم تا هوا گرم تر (بالای ۵ درجه) شود. حال اگر حتما میخواهیم در هوای سرد بتن ریزی کنیم باید چه تمهیداتی را بیندیشیم؟ در حقیقت دستور کار بتن ریزی در هوای سرد چیست؟
دستور کار بتن ریزی در هوای سرد
- آب حداکثر تا 60 درجه گرم شود. از تماس مستقیم آب گرم بیش از 40 درجه و سیمان جلوگیری شود. همچنین گرم کردن ماسه تا 40 درجه نیز یک راهکار موثر است.
- قالب، میلگردها و سنگدانه ها باید عاری از برف و یخ زدگی باشد.
- استفاده از سیمان های زودگیر مثل تیپ 3 نیز توصیه میشود اما از آنجایی که این نوع سیمان معمولا کمتر تولید میشود از این نوع سیمان به ندرت میتوان استفاده کرد. البته درنظر داشته باشید که اغلب شرکتهای بتن برای کل سال از سیمان تیپ ۲ استفاده میکنند ولی این نوع سیمان برای بتن ریزی در هوای گرم مناسب است!
- فاصله حمل نیز کوتاه باشد و نسبت آب به سیمان کمتر از 0.5 باشد. طبقه گفته آیین نامه در صورت عدم استفاده از روان کننده اسلامپ بتن باید کمتر از 5 سانتیمتر باشد. اما اینکار در اغلب کارها امکان پذیر نیست. چون بتن با اسلامپ کمتر از 5 کارایی پایینی دارد و اغلب مجبور هستیم از روان کننده نیز استفاده کنیم. این مورد را بیشتر توضیح میدهم. ببینید بتن با اسلامپ پایین بتن سفتی است و کار با آن سخت است بنابراین پیمانکار به دنبال شل کردن بتن است. جدا از این بحث پیمانکاران معمولا میگویید که اگر بتن سفت باشد، بتن کرمو شده و من مسئولیت آنرا قبول نمیکنم! حتی اگر پیمانکار نیز راضی شود که بتن سفتی با عیار کمتر از 5 را بریزد، پمپ بتن راضی به این کار نمیشود! چون لوله های پمپ میگیرد و تا جای ممکن میخواهد بتن را شل کند تا راحت تر بتن را پمپ کند و به دستگاه فشار وارد نشود.
افزودنی های بتن در هوای سرد
زودگیر کننده های بتن
راه حل دیگر استفاده از افزودنیهای بتن زودگیر کننده است که در هوای سرد استفاده از آن را توصیه میکنیم. همانطور که میدانید در هوای سرد بتن دیرتر به مقاومت مدنظر خود میرسد بنابراین دیرتر میتوان قالب ها و جک های زیر سقف را باز کرد. اما در صورت استفاده از زودگیرکننده بتن سریعتر به مقاومت 28 روزه خود رسیده و قالب ها را میتوان زودتر باز کرد.
کلسیم کلرید، نیتزات کلسیم یا سدیم، سولفات سدیم و پتاسیم و همچنین ضدیخ جزء زودگیر کنندهها هستند.
توجه کنید که استفاده از کلسیم کلرید در بتن آرمه مجاز نیست به این دلیل که کلر باعث خوردگی میلگرد میشود. بنابراین فقط میتوان در بتن بدون فولاد از کلسیم کلرید استفاده کرد.
افزودنی های حباب زا در بتن
افزودنیهای حباب زا را نیز میتوانیم در آب و هوای سرد استفاده کنیم. این مواد با تولید میلیاردها حباب بسیار ریز هوا در بتن، مقاومت در برابر یخ زدن و آب شدن، روانی، شکل پذیری، مقاومت ضربه ای، آب بندی و مقاومت در برابر سولفات ها را افزایش می دهد. همچنین مواد حباب زاد مقاومت بتن، امکان تورق، آب انداختن، نفوذ پذیری، افت و خزش را کاهش میدهد.
صمغ های طبیعی چوب، چربی های حیوانی و نباتی، صابون ها و اسیدهای نفتی جزء افزودنیهای حباب زا هستند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.