کم هزینه ترین روش ساخت خانه

کم هزینه ترین روش ساخت خانه
5
(1)

با افزایش مداوم هزینه ساخت آپارتمان یکی از سوالاتی که ممکن است برای شما نیز مطرح شود این است که چطور می‌توانیم با کم هزینه ترین روش ساخت خانه خود را به سرانجام برسانیم؟ به عبارتی برای ساخت خانه ارزان در باغ یا در مناطق روستایی از چه روشی استفاده کنیم؟

کم هزینه ترین روش ساخت سازه

کم هزینه ترین روش اجرای سازه در اغلب موارد سازه بنایی است. در مبحث ۸ مقررات ملی ساختمان به ضوابط ساختمان های بنایی پرداخته شده که از بین روشهای معرفی شده سازه بنایی محصور شده با کلاف ارزان ترین روش است. در ساختمان های بنایی بار از طریق سقف به دیوارهای باربر (یا دیوار سازه ای) و سپس به پی یا فونداسیون منتقل می‌شود.

کم هزینه ترین روش ساخت اسکلت فلزی

سیستم قاب ساده با مهاربند

برای اسکلت فلزی با ارتفاع حداکثر ۱۵ متر استفاده از سیستم قاب ساده فلزی به همراه مهاربند میتواند گزینه کم هزینه ای باشد ولی از آنجایی که مهاربند باید حتما بین دو ستون قرار بگیرد از نظر جانمایی ممکن است ما را با محدودیت مواجه کند.

سیستم قاب ساده با دیواربرشی

برای ساختمان های فلزی بلند تر از ۱۵ متر استفاده از دیواربرشی بتنی به جای مهاربند در اغلب موارد کم هزینه تر خواهد بود. همچنین از آنجایی که دست طراح سازه برای جانمایی دیواربرشی باز است در ساختمان های کوتاه مرتبه تر نیز شاید ترجیح بدهیم که از مهاربند استفاده نکرده و از دیواربرشی استفاده کنیم.

در مطلب هزینه اسکلت فلزی در مورد این نوع ساختمان ها بیشتر توضیح داده ایم.

سقف کامپوزیت و دیواربرشی بتنی
اجرای سقف کامپوزیت و دیواربرشی بتنی در پروژه نماز

سیستم کنسولی

یکی از روش های ارزان ساخت اسکلت فلزی برای خانه های یک طبقه در روستا یا باغ استفاده از سیستم کنسولی است. در این حالت نیاز به مهاربند و دیواربرشی نداشته و برای تحمل نیروی زلزله پای ستون ها باید به صورت گیردار طراحی و اجرا شده تا بتواند نیروهای جانبی را تحمل کند.

کم هزینه ترین روش ساخت اسکلت بتنی

کم هزینه ترین روش ساخت اسکلت بتنی در اغلب موارد استفاده از سقف تیرچه بلوک است. البته به شرطی که از یونولیت استفاده کنید. چون بلوک سفالی و سیمانی وزن سقف را بالا برده و هزینه ساخت را افزایش می‌دهند.

روش دیگری که هزینه اسکلت بتنی را به شدت کاهش داده این است که دیوارهای بیرونی ساختمان را به صورت باربر اجرا کنیم و در سمت دیگر از قاب خمشی بتنی استفاده کنیم. با این کار میتوانید دهانه های بلند را نیز اجرا کنید.

کم هزینه ترین روش ساخت پی

برای خانه های یک و دو طبقه بنایی میتوان از روش‌های کم هزینه و اصولی زیر برای ساخت پی یا فونداسیون استفاده کرد.

  • شفته آهکی با عیار حداقل ۳۵۰ کیلوگرم آهک در مترمکعب
  • سنگ لاشه غوطه ای در بتن با عیار ۲۵۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب
  • سنگ کاری با ملات ماسه سیمان یا باتارد (ماسه+سیمان+آهک)
  • بتن با عیار ۲۵۰ کیلوگرم سیمان در مترمکعب

کم هزینه ترین روش اجرای سقف

از بین سقف های تخت (غیر شیبدار) بنظر میرسد تیرچه بلوک هزینه کمتری نسبت به سایر روشها دارد. در مورد هزینه سقف تیرچه بلوک به این مقاله در سایت کارکشته مراجعه کنید. سایر روشهای مرسوم برای پوشش سقف ساختمان های بنایی عبارت است از سقف طاق ضربی – شیروانی و تیرچه کرومیت. در ادامه هر یک از این روش ها را بیشتر توضیح می‌دهیم.

سقف تیرچه بلوک

در این روش از تیرچه های بتنی به فاصله ۵۰ سانتیمتر استفاده شده و فاصله بین تیرچه ها را با یونولیت یا بلوک سفالی یا سیمانی پر می‌کنند. سپس روی آنها میلگرد حرارتی به نمره ۸ اجرا شده و سپس بتن ریزی می‌شود. با بتن ریزی تیرچه ها از بتن پر شده و روی بلوک ها را نیز ۵-۷ سانت بتن در برمیگیرد.

  • در مواقعی که طول تیرچه از ۴ متر بیشتر باشد باید از کلاف عرضی به بعد ۱۰ سانتیمتر برای اتصال تیرچه ها به یکدیگر استفاده کرد.
  • تیرچه ها باید به وسیله میلگردهای اتصال به کلافهای افقی متصل شود.

به نظر میرسد این سقف ارزان ترین سقف باشد و دلیل آن را میتوان به پایین بودن قیمت تیرچه نسبت به تیرچه فلزی و تیرآهن و همچنین مهار راحت در کلاف افقی بر خلاف سقف طاق ضربی و تیرچه فلزی

سقف تیرچه بلوک
سقف تیرچه بلوک

سقف تیرچه کرومیت

در این روش از تیرچه های فلزی با جان باز به فاصله حدود ۶۰ سانت استفاده می‌شود. سایر مراحل اجرا مشابه سقف تیرچه بتنی است. اتصال تیرچه ها به کلاف های افقی بتنی باید به درستی صورت بگیرد. با اینکه مصرف تیرچه در این سقف از تیرچه بتنی کمتر است ولی معمولا این سقف هزینه بالاتری نسبت به سقف تیرچه بلوک با تیرچه بتنی دارد.

سقف تیرچه کرومیت
سقف تیرچه کرومیت

سقف تاق ضربی

برخی فکر می‌کنند که سقف تاق ضربی ارزان ترین روش اجرای سقف است در حالیکه این افراد این سقف را اصولی اجرا نمیکنند. متاسفانه در اغلب موارد اجرای سقف تاق ضربی به این صورت است که فقط از تیرآهن های طولی به فاصله ۱ متر استفاده کرد و بین آنها را با آجرچینی پر میکنند در حالیکه نکات مهم زیر اغلب رعایت نمی‌شود.

  • در سقف تاق ضربی باید در هر ۲ متر تیرآهن ها را در جهت عمود بر آنها به وسیله تیرآهن های عرضی به یکدیگر متصل کنیم. سایز این تیرآهن های عرضی یک نمره کمتر از آهن اصلی خواهد بود.
  • تیرآهن های اصلی را همچنین باید به وسیله تسمه های فولادی به عرض حداقل ۵ سانتیمتر و ضخامت ۵ میلیمتر به یکدیگر مهار کنیم.
  • خیز تاق آجری باید حداقل ۵ سانت باشد.
  • اتصال تیرآهن ها به کلاف افقی باید به وسیله جوش دادن به صفحات مدفون در بتن یا مهار در آنها به درستی صورت بگیرد.
  • پا تاق آخرین دهانه تاق ضربی باید تکیه گاه مناسبی داشته باشد. این تکیه گاه میتواند با قراردادن یک نیمرخ فولادی و اتصال آن با کلاف افقی زیر خود یا با جاسازی در کلاف بتنی تامین شود.

کم هزینه ترین روش اجرای دیوار

۲ نوع دیوار داریم. دیوار باربر و غیر باربر یا دیوار جداگر که در ادامه هر یک را بیشتر توضیح میدهیم.

روش اجرای دیوار باربر

  • برای اجرای دیوارهای باربر میتوان از آجر یا بلوک سیمانی استفاده کرد. در صورت استفاده از بلوک باید به صورت توپر اجرا شود که به نظر میرسد اجرای دیوار بلوکی توپر کم هزینه تر است.
  • در دو انتها و محل تقاطع دیوارهای باربر و همچنین در هر ۵ متر باید از کلاف قائم بتن مسلح استفاده کرد. میلگردهای طولی کلافهای قائم از سایز ۱۲ بوده و میلگردهای عرضی یا خاموت آن از سایز ۸ است.
  • در تراز زیر و روی دیوار باید از کلاف افقی بتن مسلح استفاده کرد. میلگردهای طولی کلاف های افقی نیز از سایز ۱۲ و میلگردهای خاموت آن از سایز ۸ است.

دیوار جداگر یا تیغه

در دیوارهای جداگر یا تیغه های داخلی ساختمان میتوان از بلوک سفالی – آجر سوراخ دار و قطعات پیشساخته گچی استفاده کرد که به نظر میرسد اصولی ترین و کم هزینه ترین روش اجرا تیغه های داخلی استفاده از بلوک های سفالی با عرض ۸-۱۰ سانت باشد.

توجه کنید استفاده از آجر گری برای تیغه های داخلی به صورت ۱۰ سانتی مجاز نمی باشد و به جای آن باید از آجر سوراخ دار ماشینی استفاده کرد.

این مطلب چقدر مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا 1

به این مطلب امتیاز دهید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *