صفر تا صد اجرای فونداسیون

صفر تا 100 مراحل اجرای فونداسیون

4.9
(27)

در این مطلب سعی میکنیم اصول اجرای فونداسیون را آموزش داده و در انتها در مورد هزینه اجرای آن صحبت کنیم. در مطلب دیگری به برآورد میلگرد فونداسیون پرداخته ایم.

مراحل اجرای فونداسیون

۱- تسطیح زمین با لودر

اگر ناهمواری زمین زیاد است لازم است با لودر زمین را تسطیح کنید. اگر هم زمین به قدر کافی صاف است لازم است نخاله ها و خار و خاشاک را به صورت دستی توسط کارگر یا با باب کت یا تراکتور یا لودر از زمین خارج کنید.

اگر شکل فونداسیون پیچیده باشد لازم است محدوده فونداسیون را با گچ یا آهک و ریسمون به طور تقریبی مشخص کنید تا کلیت کار دستتان بیاید. مثلا در پروژه ویلا طرقبه (تصویر زیر) دیدیم که فونداسیون وارد تپه های بالادست و پایین دست زمین می‌شود در حالیکه کارفرما این انتظار را نداشت! به همین دلیل قبل از پی کنی با یک لودر قرار داد بستیم تا کل زمین را یکدست صاف کند.

تمام مراحل اجرایی این پروژه از روز اول تا آخر همراه با صفر تا صد هزینه ها در مستند ساخت ویلا طرقبه ببینید!

زمین بایر پروژه طرقبه
زمین بایر پروژه طرقبه

در زمین های باغی که معمولا ناهمواری زمین زیاد است لازم است یک نقطه صفر برای لودر مشخص کنید تا به اصطلاح تیغ بیندازد و همه زمین را یک دست کند. پس از تسطیح زمین را نقشه برداری کنید تا گوشه های فونداسیون یا محدوده پی کنی را دقیق برای میخکوبی و علامت گذاری کند.

حتما چند نقطه دیگر را نیز به عنوان راهنما علامت بزنید تا اگر گوشه های فونداسیون حین خاکبرداری گم شد بتوانید خودتان بدون نیاز به نقشه برداری مجدد گوشه های فونداسیون را پیدا کنید.

نقشه برداری پروژه طرقبه
نقشه برداری پروژه طرقبه

۲- پی کنی

خب حالا چقدر باید بکنیم ؟ در واقع عمق پی کنی و عرض پی کنی چقدر باید باشد؟

عمق پی کنی

  • به نقشه محاسبات سازه مراجعه کرده و ابعاد فونداسیون و تراز روی فونداسیون را بررسی می‌کنیم. مثلا اگر تراز روی فونداسیون صفر بوده و ضخامت فونداسیون ۱ متر است یعنی کف فونداسیون باید در تراز ۱- اجرا شود. ۱۰ سانت هم اگر بخواهیم بتن مگر اجرا کنیم یعنی تا تراز ۱.۱- باید خاکبرداری کنید. در چنین شرایطی تا ارتفاع ۹۰- سانت با بیل خاکبرداری کنید و ۲۰ سانت دیگر را به صورت دستی توسط کارگر (اصطلاحا رگلاژ) بردارید.
  • اگر خاک منطقه خوب نبود بیشتر خاکبرداری کنید تا به یک خاک بکر و یکدست برسید. مثلا ما در این پروژه چون با ریشه درختان و خاک های ریزشی مواجه بودیم و البته زمین چون شیب دار هم بود مجبور شدیم برخی جاها را تا ۲ متر بکنیم. در حالیکه عمق فونداسیون ما ۱ متر بود!
پی کنی با بیل مکانیکی
پی کنی با بیل مکانیکی پروژه طرقبه

عرض پی کنی چقدر باید باشد؟

  • عرض پی کنی بستگی دارد به نوع قالب بندی فونداسیون. اگر قالب فلزی باشد باید از هر طرف حدود ۳۰ سانت اضافه تر کنده شود تا قالب بند بتواند کار کند. اگر قالب آجری باشد به اندازه ضخامت آجر مثلا ۱۰ سانت بیشتر می‌کنیم. اگر قالب چوبی باشد نیز حدود ۳۰ سانت اضافه تر لازم است.
  • اگر هم اصلا نخواسته باشید قالب بندی کنید (مثل پروژه مصلی 28) باید دقیقا به اندازه همان عرض فونداسیون نوارها را بکنید تا بتن بیشتر از مقدار مورد نیاز مصرف نشود. در این مواقع اگر با ماشین پی کنی میکنید بهتر است کمی کمتر بکنید (مثلا ۱۰-۱۵ سانت) و مقدار باقیمانده را کارگر با بیل و کلنگ بکند.

اگر نه تنها نوارهای فونداسیون بلکه کل زمین را بکنیم چه می‌شود؟

  1. مجبور خواهید شد بعدا خاکها را برگردانید و داخل گلدانی ها (بین نوارهای فونداسیون) را پر کنید.
  2. بعد از اینکه خاک ها را برگردانیم چون خاک دستی هست باید خاک را متراکم کنیم. چون موقع اجرای سقف نمی‌توان روی خاک دستی داربست یا جک قرار داد.
  3. حتما باید قالب بندی فلزی یا چوبی یا آجری انجام دهید در حالیکه اگر به اندازه کافی و دقیق پی کنی را انجام می‌دادید فقط با پلاستیک کشی کارتان راه می‌افتاد و هزینه قالب بندی به طور کامل حذف می‌شد! البته اگر فونداسیون روی زمین باشد فرقی ندارد به هر حال قالب بندی باید انجام شود.
پی کنی با بیل مکانیکی
پی کنی با بیل مکانیکی پروژه طرقبه

فیلم زیر از روز اول تا سوم پروژه ویلا طرقبه را در ۱۵ ثانیه نشان می‌دهد.

روز اول :‌ تسطیح زمین با لودر

روز دوم : نقشه برداری

روز سوم : پی کنی با بیل مکانیکی

۳- اجرای بتن مگر

بتن مگر یک بتن با عیار پایین است. مثلا عیار ۱۵۰ (۱۵۰ کیلوگرم سیمان در هر مترمکعب بتن). هدف از اجرای بتن مگر این است که بتن اصلی در تماس با خاک نباشد. ضخامت بتن مگر معمولا ۱۰ سانتیمتر اجرا می‌شود. در شرایط خاصی مثل فونداسیونی که ما در طرقبه مشهد اجرا کردیم چون خاک منطقه خوب نبود اضافه خاکبرداری را با سنگ و ملات پر کردیم.

بتن مگر پروژه طرقبه
بتن مگر پروژه طرقبه

۴- آرماتوربندی فونداسیون

از آنجایی که بیشترین هزینه اجرای فونداسیون در خرید میلگرد است بنابراین آرماتوربندی مهم ترین مرحله اجرای پی است. قطع و خم و برش میلگردها باید به دقت انجام شود تا هم کار درست و اصولی انجام شود و هم از هدر رفت و پرت میلگردها جلوگیری شود.

در واقع هم طراح سازه باید کارکشته باشد تا طرح بهینه و اقتصادی طراحی کند و هم مجری به نقشه ها توجه داشته باشد تا قطع و خم میلگردها را طوری بزند تا پرتی میلگرد کیلویی ۱۶ هزارتومن! را به حداقل برساند.

ابتدا شبکه پایین میلگردها آرماتوربندی می‌شود که این کار با چیدن میلگردهای عرضی به فاصله مشخص شروع می‌شود. سپس میلگردهای طولی را روی آنها قرار داده و با سیم آرماتور (سیم مفتول۱.۵) به هم می‌بندند.

آرماتوربندی پروژه طرقبه
آرماتوربندی پروژه طرقبه

بعد از تکمیل شبکه تحتانی نوبت به شبکه فوقانی است. اما چطور شبکه بالا بر روی شبکه پایین قرار می‌گیرد؟‌

اگر طراح سازه خاموت به اندازه کافی در نظر گرفته باشد همان خاموت ها شبکه بالا را نگه می‌دارند. اما اگر نبود باید خرک قرار دهیم.

خرک میلگردی است معمولا با سایز ۲۰ به فاصله ۱ متر (البته بستگی به وزن آرماتورها دارد). گاهی اوقات هم در نقشه سازه سایز و فاصله خرک‌ها مشخص می‌شود.

آرماتوربندی فونداسیون
آرماتوربندی فونداسیون پروژه طرقبه

اگر سازه بتنی باشد باید ریشه میلگرد ستون ها نیز کار گذاشته شود که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. کوچکترین جابجایی در میلگرد ریشه ستون‌ها باعث جابجایی ستون خواهد شد!

خاموت ریشه ستون‌ها نیز باید اجرا شود که متاسفانه برخی از آرماتوربندها به دلیل سختی کار زیر بار اجرای آن نمی‌روند.

فونداسیون پروژه طرقبه
فونداسیون پروژه طرقبه

۵- قالب بندی فونداسیون

قالب بندی فونداسیون نیز کار حساسی است اگر قالب بندی محکم نباشد ممکن است وزن بتن خیس باعث جابجایی یا در رفتن قالب ها شود.

قبل از قالب بندی حتما قالب ها را چرب کنید (با گازوییل یا روغن سوخته) تا قالب به بتن نچسبد.

به صرفه ترین نوع قالب بندی فونداسیون

۲ حالت وجود دارد یا فونداسیون کاملا در داخل گودی قرار دارد یا کل یا بخشی از آن بیرون زمین است:

  1. اگر کل یا مقداری از فونداسیون قرار باشد روی زمین اجرا شود نیاز به قالب بندی داریم. مثلا همانطور که در تصویر زیر می‌بینید حدود ۵۰ سانت از فونداسیون روی زمین اجرا شده و پشت آن خاک نیست. در چنین شرایطی بایستی حتما قالب بندی یا فلزی باشد یا چوبی. قالب بندی آجری معمولا هزینه آن بیشتر تمام میشود مگر اینکه آجر حاصل از تخریب ساختمان قدیمی داشته باشیم (مثل پروژه احمدآباد) در غیر این صورت به صرفه‌ترین راه قالب بندی چوبی است. تمیز‌ ترین کار قالب بندی فلزی است که البته چون فونداسیون در دل خاک می‌رود ظاهر آن اهمیتی ندارد.
  2. اگر فونداسیون کاملا در گودی قرار می‌گیرد بهتر است پی کنی را دقیقا به اندازه نوارهای فونداسیون بکنیم تا نیاز به قالب بندی نداشته باشد. منتها فقط برای اینکه بتن به خاک نفوذ نکند باید دیواره‌ها را پلاستیک بکشیم. مثل پروژه مصلی26 و پروژه نماز
قالب بندی فونداسیون
قالب بندی فونداسیون پروژه طرقبه

در تصویر زیر پایان قالب بندی را می‌بینید. همانطور که مشخص است بعضی جاها به اندازه کافی کنده نشده و قالب بند نتوانسته قالب خود را کار بگذارد. در چنین مواردی به ناچار از فقط از پلاستیک استفاده می‌کنیم تا شیره بتن به خاک نفوذ نکند.

فونداسیون پروژه طرقبه
فونداسیون پروژه طرقبه

۶- بتن ریزی فونداسیون

بتن ریزی فونداسیون نیز اهمیت بالایی دارد سعی کنید از شرکت های معتبری بتن خریداری کنید. اگر خودتان می‌خواهید دستی بتن بسازید لازم است بتن قوی تری (مطابق طرح اختلاط) تهیه کرده و بدانید که معمولا موارد بتن ریزی با میکسر هزینه کمتری دارد.

  • یک مهندس کارکشته باید حتما بر سر بتن ریزی حاضر باشد تا راننده میکسر بیش از حد به بتن آب اضافه نکند. اضافه کردن آب زیاد باعث کاهش مقاومت بتن می‌شود. برای روان شدن بتن باید از روان کننده یا فوق روان کننده استفاده کنید.
  • نکته دیگر اینکه کل ضخامت فونداسیون را به یکباره از پایین تا بالا پر نکنید. چون اولا بتن را باید ویبره بزنیم دوما وزن بتن خیس زیاد است و به قالب‌ها فشار می آورد. در مواقعی که ضخامت بتن ریزی بیشتر از نیم متر است یک مرحله کل فونداسیون را تا نیمه بتن ریزی کرده و بتن را ویبره بزنید سپس نیمه دوم را بتن ریزی کنید.
  • ویبره کردن بتن را نیز فراموش نکنید. پس از ریختن بتن یک نفر باید پشت سر او حرکت کند و بتن را ویبره کند. ویبره کردن برای خارج کردن حباب های داخل بتن و متراکم کردن آن لازم است.
  • بعد از اینکه نیمه دوم را بتن ریزی کردید باید شلنگ ویراتور را حدود ۳۰ سانت به لایه اول نیز وارد کنیم.
  • روز بتن ریزی حتما با یک آزمایشگاه بتن هماهنگ کنید تا از بتن نمونه گیری کند.
بتن ریزی فونداسیون
بتن ریزی فونداسیون

۷- قالب برداری فونداسیون

اگر قالب فلزی یا چوبی باشد باید روز بعد قالب برداری کنیم. اگر قالب آجری باشد یا از تخته دفنی استفاده کرده باشیم که هیچ…

فیلم زیر از روز ۴ تا ۲۴ ام پروژه ویلا طرقبه را در ۳۴ ثانیه نشان می‌دهد.

روز ۴ تا ۱۱ : اجرای بتن مگر و سنگ و ملات

روز ۱۱ تا ۱۶ : آرماتوربندی فونداسیون و ریشه ستون ها (حدود ۱۱ تن میلگرد)

روز ۱۷ تا ۲۲ : قالب بندی فونداسیون

روز ۲۳ : بتن ریزی

روز ۲۴ : باز کردن قالب‌ها

قالب برداری فونداسیون
قالب برداری فونداسیون

مهندس علی زارع
مهندس علی زارع

این مطلب چقدر مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.9 / 5. تعداد آرا 27

به این مطلب امتیاز دهید.

12 پاسخ
  1. عیسی امدادی
    عیسی امدادی گفته:

    سلام جناب مهندس زارع ما در ویرانی ویلایی دوبلکس با زیر بنای هر طبقه ۳۰۰ متر ومجموع دو طبقه ۶۰۰ متر میباشد ضخامت فنداسیون ۸۰ عرض و ۹۰ عمق دارد و زمین چون پایین است میانگین خاکبرداری برای اجرای فنداسیون نیم متر میباشد با عرض یک من که با قالب فلزی میخواهیم اجرا کنیم لطفا بفرمایید با توجه به تجربه ای که دارید قیمت خاکبرداری با دست باعرض یک متر و عمق نیم متر به طول ۱۰۰ متر. متری چقدر گود برداری را انجام می‌دهند ممنونم ۱۴۰۲/۲۳۰

    پاسخ
  2. علیرضا
    علیرضا گفته:

    سلام من تهران ساکن هستم و در شهرستان اراک زمینی به مساحت 250 متر مربع 10*25 دوکله در نظر دارم فونداسیون و اسکلت بتونی و سقف را فعلا انجام دهم اولا مرا راهنمایی و برآورد هزینه دوم اینکه برای شما در شهرستان مذکور جهت عقد و اجرا میسر است پاسخ به ایمیل ارسال شود ممنونم

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام
      با هزینه امروز حدود مترمربعی ۲.۵ میلیون تومن هزینه فونداسیون + اسکلت + سقف تخمین زده میشه
      متاسفانه اجرای کار شما برای ما میسر نیست

      پاسخ
  3. حسن
    حسن گفته:

    سلام
    برای ویلا دوبلکس با زیر بنای مجموعا ۲۰۰ متری نیاز به چقدر گود برداری برای پایه ستون هست ؟

    پاسخ
    • علی زارع
      علی زارع گفته:

      سلام باید براش نقشه طراحی بشه تا مشخص بشه
      حدودا ۲۰ سانت بیشتر از عمق فونداسیون باید بکنین
      یعنی اگر ۷۰ سانت باشه عمق فونداسیون میشه ۹۰ سانت

      پاسخ
  4. حمید
    حمید گفته:

    سلام ضمن تشکر از فعالیت شما در خصوص اطلاع رسانی و بالا بردن سطح آگاهی مهندسین محترم از ظوابط مربوط به قرارداد و محاسبات مالی پروژه یک سوال در خصوص نحوه محاسبه ابعاد تیر و ستون داشتم آیا تیر یا ستون برای محاسبه مترمربع که همان مساحت میشود (طول *عرض) با توجه به اینکه ابعاد تیر چهار ضلع دارد باید هر کدام جداگانه محاسبه شود و بعد باهم هر سطح جمع شود ممنون میشم روش را توضیح دهید چون در قرارداد بر اساس متر مربع منظور میشود.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *